ŞENGÜLAY YURTAL

İç egede büyümüş bir kız çocuğu düşünün egenin yeşillik zenginliği ve zeytinyağlarından da Anadolunun karabuğdayları ve taze kokulu dağlarda otlamış hayvanların etleriyle birlikte, Yörük kültürün verdiği süt ürünlerinden yoğrulmuş sofralarda büyümüş bir kız çocuğu

 

Bahçelerde üç ayaklı demirlerin üzerinde kazanlarda yemek yapılan mahallelerde imece usulü kaynatılan pekmezlerin saç başında kesilen eriştelerin kurutulmuş meyve ve sebzelerin yemeğe dönüştüğü               kuzine sobalarda yemeklerin yapıldığı kalabalık evlerde büyümüş bir kız çocuğu büyük sofraların etrafında sıralanıp büyükannelerin yaptığı az malzemeyle yapılan besleyici, sağlıklı doğal yiyecekleri özenle yapmaya çalışan küçük boyuyla soba üstünde höşmerim yapmaya çalışan 5 gün süren düğün yemeklerinin kazanlarının başında meraktan sabah ezanında uyanıp kazan kepçelerini karıştıran bir kız çocuğu

Tekne serit başında büyükleriyle börek, mantı, erişte, kalın ekmek, bazlama, gözleme yapmaya çalışan bir kız çocuğu haşhaş ezme taşına tüm gücüyle sarılan sallama yayık için el veren yapılan tulum peynirini anlamaya çalışan, turşu, konserve, komposto, salça yapmaya 7 yaşında başlamış ve öğrenmiş bir kız çocuğu

Bu kız çocuğu sonra ziraat mühendisi olur ve ardından aşçılık okuyup 15 yıl restaurant işletmeciliği yapar ve en mutlu olduğu yer mutfaktır, yemektir, yemektir…

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir